Κατηγορίες της μπίρας
Πολλά είναι τα είδη της μπίρας, γύρω στα 50, με διαφορετικές γεύσεις και χαρακτηριστικά. Ο βασικός παράγοντας της κατηγοριοποίησης της μπίρας εξαρτάται από το είδος της ζύμωσης κατά την παραγωγή της. Επίσης, δευτερεύον παράγοντες είναι ο τρόπος παραγωγής και ο τόπος προέλευσης. Λίγοι γνωρίζουμε πολύ καλά όλα τα είδη τις μπίρας, με αποτέλεσμα να γίνεται και πιο δύσκολη η επιλογή της καταλληλότερης. Παρακάτω θα βρείτε ένα βασικό διαχωρισμό των ειδών με τα χαρακτηριστικά τους. Lager Οι γνωστές σε όλους μας «ξανθές» μπίρες, χαμηλής ζυμώσεως που συναντάμε συχνά, καθώς σε αυτή την κατηγορία ανήκουν οι περισσότερες μπίρες. Ελαφριές με έντονη την αίσθηση του ανθρακικού. Αυτές περιέχουν μαγιά, η οποία κατά την ζύμωσή τους κατακάθεται στον πυθμένα του δοχείου ζύμωσης (βυθοζύμες). Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν τα παρακάτω είδη:
Μπίρες υψηλής ζύμωσης, με σύνθετη γεύση και αρώματα. Σε αυτού του είδους μπίρες μετά τη ζύμωση, η μαγιά ανεβαίνει στην επιφάνειά τους (αφροζύμες). Σε αυτή την κατηγορία συναντούμε τις μοναστηριακές και τις διπλής ζύμωσης μπίρες, που από πολλούς θεωρούνται ως το καλύτερο είδος μπίρας. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν τα παρακάτω είδη:
|
“Εισαγωγή” στον κόσμο της μπύρας
“Εισαγωγή” στον κόσμο της μπύρας
Οι μπύρες διαιρούνται σε δύο μεγάλες κατηγορίες, τις ΑΦΡΟΖΥΜΩΤΕΣ και τις ΒΥΘΟΖΥΜΩΤΕΣ. Στις ΑΦΡΟΖΥΜΩΤΕΣ μπύρες, η μαγιά ανέρχεται στην επιφάνεια του γλεύκου κατά την διάρκειας της ζύμωσης, η οποία πραγματοποιείται σε σχετικά υψηλές θερμοκρασίες (15ο - 23o C ).Στις ΒΥΘΟΖΥΜΩΤΕΣ μπύρες χρησιμοποιείτε ο ζυμομύκητας Saccharomyces Carslbergensis . Κατά τη ζύμωση η μαγιά υφίσταται καθίζηση στο βυθό του γλεύκου. Η ζύμωση πραγματοποιείται σε χαμηλές θερμοκρασίες (6o - 12o C).
ALE
Πρόκειται για AΦΡΟΖΥΜΩΤΕΣ μπύρες με χαμηλή περιεκτικότητα σε ανθρακικό με έντονη πικράδα και ελάχιστα αφρώδη χαρακτήρα. Η κεχριμπαρένια ALE χαρακτηρίζεται ως PALE ALE, η σκουρόχρωμη ως BROWN ALE, η δυνατή STRONG ALE και με καραμελωμένη βύνη AMBER ALE.
BOCKΠρόκειται για ΒΥΘΟΖΥΜΩΤΕΣ μπύρες που ζυθοποιούνται κατά το πλείστον στην Βαυαρία με γεμάτη μεστή γεύση και μακρύ χρόνο ωρίμανσης. Είναι από ξανθές εώς σχεδόν μαύρες με έντονο άρωμα βύνης. Η DOPPEL BOCK (διπλή BOCK) με υψηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ είναι αποκλειστικά Βαυαρική δημιουργία.
LAGER
Μπορεί να χαρακτηριστεί κάθε ΒΥΘΟΖΥΜΩΤΗ μπύρα με γεμάτο σώμα που μπορεί μα καταναλωθεί μετά από μακρόχρονη ωρίμανση κατά την αποθήκευση. Είναι από ξανθές HELL μέχρι σκουρόχρωμες DUNKEL και έχουν από 3,5 % μέχρι 5 % αλκοόλ.
PILS
Είναι μια ΒΥΘΟΖΥΜΩΤΗ ξανθιά αφρώδης μπύρα με χαρακτηριστική πικράδα λυκίσκου που ζυθοποιήθηκε για πρώτη φορά στη Βοημική πόλη PILSEN.
TRAPPISTE
Πρόκειται για ειδική κατηγορία μπύρας που ζυθοποιείται αποκλειστικά σε μοναστήρια, τα οποία έχουν και την ονομασία προέλευσης. Είναι ΑΦΡΟΖΥΜΩΤΗ, δυνατή με διακριτική γεύση λυκίσκου. Παραλλαγές όπως DUBBEL-TRIPEL-QUADRUPEL αναφερονται ανάλογα με τον βαθμό αλκοόλ που περιέχουν.
WEIZENBIER
Είναι ΑΦΡΟΖΥΜΩΤΗ ξανθιά μπύρα με έντονο άρωμα βύνης, ελαφρά πικράδα λυκίσκου και υψηλό ποσοστό ανθρακικού που της χαρίζει έναν αφρώδη χαρακτήρα. Παράγεται με βάση το σιτάρι και την προσθήκη κριθαριού. Όταν δεν είναι φιλτραρισμένη ονομάζεται HEFEWEISS (λευκή) λόγω της θολότητας από το ίζημα της. Υπάρχει επίσης η διαυγής KRISTALLWEIZEN και η σκούρη DUNKELWEIZEN.
ABBAYE
Ζυθοποιούνται όπως οι TRAPPIST σε μοναστήρια που δεν έχουν όμως δικαίωμα ονομασίας προέλευσης.
LAMBIC
Μπύρες φυσικής ζύμωσης από ζύμες που κυκλοφορούν ελεύθερες στον αέρα και είναι περισσότερο γνωστές από διάφορες γεύσεις φρούτων που περιέχουν. KRIEK (κεράσι), PECHE (ροδάκινο), FRABOISE (φράουλα).
SCHWARZBIER
Πολύ σκούρη εώς μαύρη μπύρα που ζυμώνεται με καβουρδισμένη βύνη με φρέσκια χροιά και λεπτό σώμα που κατάγεται από την περιοχή KOSTRITZ της Θουριγγίας.
STOUTS
Γεννήθηκαν στην Ιρλανδία, προέρχονται από τις PORTER και αποτελούν το εθνικό ποτό των Ιρλανδών. Είναι ΑΦΡΟΖΥΜΩΤΕΣ ανοιχτόχρωμες μέχρι σκούρες, σχεδόν μαύρες και με αλκοόλ που φτάνει το 10,5%.
DU GARDE
ΑΦΡΟΖΥΜΩΤΗ δυνατή μπύρα με επαναζύμωση στη φιάλη.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)